2012. április 9., hétfő

Újabb orosz űrtervek

Oroszországnak látszólag nem vette el a kedvét az űrkutatástól a Fobosz-Grunt kudarca. Az Orosz Tudományos Akadémia szombati jelentése újabb űrszondás terveket vázol fel.


Az oroszok szerint jelenleg a legnagyobb veszély a 99942 Apophis kisbolygó jelenti, amely 2029-ben a geostacionárius műholdak távolságában repül el és annyira módosulhat a pályája a Föld gravitációs tere miatt, hogy 2036-ban akár el is találhatja a Földet. A NASA szerint ennek az esélye 1 a 250000-hez, tehát nem érdemel túl nagy figyelmet. Az oroszok azért nem bíznák a véletlenre a dolgot és űrszondát küldenének a kisbolygóhoz, hogy felmérjék a veszély nagyságát. A küldetés fő célja a pálya és az esetleges változások pontos meghatározása lenne. Kivitelezését 2015-ben kezdenék el.

A Hold kutatásában is újabb tervek láttak napvilágot. 2020 után két holdautót, 2022 után pedig egy személyzet nélküli állomást küldenének a Hold felszínére, a tervezett holdbázis első lépéseként. A kutatók célja a sarki régiók és a Hold exoszférájának vizsgálata, valamint kőzetminták gyűjtése és a holdbázis számára megfelelő helyszínek felkutatása.

A Luna-Glob és a Luna-Resurs szondák

Az első fázisban 2015 után a Luna-Resurs és a Luna-Glob szondákkal vizsgálnák a Holdat. A második fázisban a Lunohod-3 és Lunohod-4 roverek dolgoznának a felszínen 2020-2022-ben. A személyzet nélküli állomást 2023 után küldenék a Holdra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...