2016. január 24., vasárnap

Ukrajna: A vég kezdete

Az ukrán rakétaipar évtizedes hanyatlása és az utóbbi évek agóniája után az utolsókat rúgja. Folytatódik a rossz hírek Kelet-Európából sorozat.


A tavalyi év végén indult útjára valószínűleg az utolsó Zenit rakéta Bajkonurból, és nem úgy néz ki, hogy az utóbbi évek politikai feszültségei közepette további megbízások jönnének erre a típusra a legnagyobb megrendelőtől, az orosz államtól. A brazíliai Ciklon-4 projekt zsákutcába futott, a Sea Launch projektről évek óta alig hallani, és hogy teljes legyen a probléma, az oroszok most bejelentik, nem tartanak többet igényt rakétaalkatrészekre az ukrán beszállítóktól.

A hatalmas szovjet űrinfrastruktúrát megöröklő utódállamok lassan 30 éve ugyanazt a technológiát használják. A 2010-es évekig szinte semmi előrelépés nem történt fejlesztések terén. Tervekben természetesen nem volt hiány a kilencvenes-kétezres években sem, de a már korábban kitárgyalt okokból ezekből a tervekből szinte semmi nem valósult meg.

Az oroszoknak két évtizedbe került egy repképes rakétát összehozni. Azt is az utolsó utáni pillanatban, amikor már lassan a nemzeti presztízs és a nagyhatalmi törekvések kerülnek veszélybe az űr- és haditechnika lemaradása miatt. Végül is még jópár év eltelik, mire az Angara rakéták sorozatgyártásra kerülnek, de az oroszoknak végre sikerült egyről a kettőre jutni.

Ukrajnának is megvolt a maga Angarája Majak néven, egy egész moduláris rakétacsaláddal a könnyűtől a nehézrakétáig. Csak míg az Angara sikeresen mutatkozott be 2014 nyarán, a Majak a mai napig nem több mint egy sor szép prezentáció meg grafika. Az ukránok próbáltak már előre piacot teremteni a Majaknak, de ki tudott volna bízni egy olyan ország hosszú távú elköteleződésében, amely két évtizede folyamatosan a gazdasági csőd szélén áll, a korrupció a szubszaharai országok szintjén mozog, a lakosság megosztottsága pedig könnyen polgárháborús helyzetet okozhat.

Röviden, az ukrán rakétaipar egymagában képtelen fenntartani a szovjet időkből örökölt méretét. Nem is olyan régen még szó volt az orosz rakétaiparba való valamilyen fokú integrálódásról is. Az orosz nehézrakéta szelekción a Majak nehéz változata is indult például, több-kevesebb eséllyel. Erre azonban az utóbbi évek fejleményei alapján nem sok esély maradt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...