2016. március 19., szombat

Közép-kelet-európai űrhelyzetjelentés

Miért nem lesz Közép-Kelet Európa számbavehető tényező az űrkutatás terén még hosszú ideig?




A hónap elején kötött megállapodást a lengyel hadiipari cégeket tömörítő PGZ és az ukrán állami űrügynökség közös programok elindításáról. Rögtön elindult a éljenezés különböző fórumokon, mennyire jó Európának, hogy a hatalmas nyugat-kelet különbség ilyen téren is csökkenni látszik. Került olyan is, aki annak örül (és bevallom, itt kicsit elmosolyodtam), hogy az ukrán rakétaipar részvételével talán megszűnik az Arianespace féle európai dominancia. Ez nagyon szépen hangzana, főleg az ukrán űripar szempontjából, de van egy nagyon fontos dolog, ami hiányzik az egyenletből. Ez a pénz.

Az ukránoktól ésszerűtlen lenne elvárni, hogy pénzt fektessenek közös projektekbe. Garantált lenne a kudarc, akárcsak a legutóbbi nemzetközi szerepvállalásuknál. Maradnának a lengyelek, de onnan sem látok komoly pénzforrást. Éves befizetésük az ESA-ba 30 millió euró, független űrtevékenységekbe ennek csak a töredéke kerül. Az ukránok technológiai lemaradását eltüntető befektetés több száz millió euró nagyságrendű tételt jelentene. A PGZ csoport ezt részben megoldhatná, de ne feledjük, nem állami cégek (jelentős) űrtevékenységet még nyugaton is csak  állami segítséggel képesek folytatni. A lengyel-ukrán együttműködésből talán lehet egy közös műholdas program, de semmi több. Egy pillanatig sem fognak komoly konkurenciát jelenteni a nagy nyugat-európai űripari cégeknek.

Magyarországon vagy Romániában egy fokkal rosszabb a helyzet. Bár kétségtelen, hogy nagy előrelépés volt az ESA csatlakozás, mégis kicsit úgy néz ki, mintha mindez csak a térségbeli országok nyugati intézményrendszerekbe való integrálódása inerciális folyamatának lenne a  következménye és nem a hazai politikai vezetés vagy a társadalom tudatos, hosszú távú befektetésének.

Legalábbis Magyarország esetében erre utal két, nem túl szerencsés dolog. Nagyon apró, mondhatni jelentéktelen dolgokról van szó, mégis úgy gondolom, hogy sokmindent elmond a hazai hozzáállásról.

Az egyiket éppen két és fél éve említettem. A másik, hogy az előbbi tény látszólag senkit nem zavar.

Kép forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eastern_Europe_from_space.png

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...