2015. október 27., kedd

Az orosz civil űrprogram nehézségeiről


Szép animációkat tesz közzé a Roszkoszmosz leendő terveiről, de az orosz civil űrprogram sajnos ennyiben ki is merül. A Fobosz-Grunt hírhedt kudarca nem tett jót az oroszok megítélésének, ezért nem vállalhatnak be még egy ilyent, főleg a mostani feszült politikai helyzetben. Ez és a civil programra jutó nagyon kevés pénz egyenes úton vezet a összes tudományos küldetés halasztásához.

A Luna-25 nem tűnik egy túl ambíciózus projektnek, mégis egyre csúszik az indítás. Egy másik projekt, a fenti animáción látható Venyera-D sorozatos csúszások miatt csak 2024 után indulhat el, sőt, az utóbbi hetekben már 2025 utáni időpontról beszélnek. Ez is csak akkor lesz valóság, ha az amerikaiak vagy európaiak részt vállalnak benne valamilyen formában.

Az orosz kutatók ennyi évtized után rájöhettek, hogy nemzetközi kötelezettségvállalás nélkül az orosz bolygókutatás nem marad egyéb, mint egy ürügy a folyamatos pénzszívattyúzásra. Vagyis közpénzek különböző projektek mögé bújtatott elsikkasztására. Az orosz civil űrprogram konkrétan semmi egyébről nem szólt az utóbbi évtizedekben. Leszámítva természetesen a nemzetközi projektekben elvállaltakat, amelyeken keresztül mégsem tehették nemzetközi közszemlére a súlyos belső korrupciót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...