2013. április 14., vasárnap

Az Index megint alkotott

Az Index szerint 11736 milliárdból épít űrkikötőt Oroszország:
Gagarin űrrepülésének évfordulóján, a kozmonauták napján jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök az ország űrprogramjának következő lépését, a Vosztocsnij Kozmodrom, vagyis a keleti űrkikötő építését - pontosabban a 2011-ben már elkezdődött építkezés pontos terveit és költségvetését, ami eléri az 1,6 billió rubelt, vagyis az 52 milliárd dollárt (forintban ez 11736 milliárdot jelent). Ez az összeg a NASA napokban bejelentett jövő évi büdzséjének nagyjából a háromszorosa.
Mit hangsúlyoz a cím? Az 11736 milliárdot. Ezt miért forintban írják és nem rubelben vagy dollárban? Gondolom azért hogy nagyon soknak tűnjön. Így többen kattintanak a hírre Olcsó trükk, de már megszoktuk az Index hangzatos címei mögötti szándékot.


(The Verge)
Az 50 milliárd a NASA 2014-es költségvetésének a háromszorosa. Amit a cikk nem említ: ezt  ~egy évtízed alatt költik el. Így az oroszok valójában nem költenek többet az amerikaiaknál, mint ahogyan a szöveg sugallni próbálja. A NASA a következő tíz évben legalább 150 milliárd dollárt kap.

Másodszor: nem csak az űrkikötőre költik az oroszok a pénzt, hanem egy teljes űrprogramra, műholdakra, egy új rakétacsaládra, új emberszállító űrhajóra és egy sor űrszondára.

Harmadszor: az átlag magyar aki elszörnyedve olvassa a milliárdokat, arra gondolhat, az oroszok megint "hülyeségekre" költenek, ahelyett, hogy kórházakat meg iskolákat építenének. A cikk csak azt nem említi, hogy az űripar már most 300 milliárd dollárt mozgat meg évente a világban. 2020-ra átlépheti az 1 trillió dollárt. Mit jelent ez? Magasan képzettséget ígénylő munkahelyek ezreit, csúcsipart, kutatás-fejlesztést és hatalmas profitot termelő cégeket. Mennyi jut ezekből a trilliókból Magyarországra? SEMMI!

Az Index cikk szerzőjének meg csak annyit: mielőtt valamiről ír, előbb dokumentálódjon, ne csak lefordítsa az angol nyelvű szöveget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...