2012. november 18., vasárnap

Fontos döntések előtt Európa

Jövő héten miniszteri szintű találkozót tartanak az ESA tagállamai Olaszországban, melyen sok fontos döntés születhet a hordozórakéták, tudományos küldetések, az ISS programban való további részvétel és az űralkalmazások terén. Ezek közül az egyik, az európai részvétel az amerikaiak Orion űrhajójának fejlesztésében. A tervek az Orion műszaki egységének megépítéséről szolnak, melyet a jelenleg használatban lévő ATV-ből fejlesztenének ki. Bár a tagállamok többsége támogatná, a franciák nem nagyon akarják.

A közös amerikai-európai Orion űrhajó terve (BBC)

Így nézne ki az Orion európai építésű műszaki egysége

A hordozórakéta-program jövője terén elég nagy a szembenállás Franciaország és Németország között. Az Ariane 5 utódjának a franciák az Ariane 6-ot akarják, melynek első repülésére 2021-ben kerülne sor. A németek egy kevésbé ambiciózus tervet, az Ariane 5 ME-t (Midlife Evolution) támogatják. Ennek fejlesztése feleannyiba kerülne.

Ariane 6 tervek (danielmarin.blogspot.com)


Ariane 5 Midlife Evolution

Egy másik program amelyről döntés születhet, egy 650 millió dolláros költségvetésű holdszonda. Ez 2018-ban indulna Szojuz rakétával és 2019-ben szállna le a Hold déli sarkának közelében. A program előkészületei már 2010 szeptemberétől folynak. Németország vezetésével jelenleg Spanyolország, Kanada, Belgium, Portugália és Csehország vesz részt benne.

Az európai hold lander terve

A britek a következő öt évben nagyobb részt vállalnak a közös költségvetésből. Ez évi 381 millió dollárt jelent, ami 100 milliós növekedés az eddigihez képest. Az ESA cserébe Angliába helyezné át távközlési központját. Nagy Britannia jelenleg a negyedik legnagyobb befizető Franciaország, Németország és Olaszország után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...