2011. október 29., szombat

Hajtóanyagtárolók az űrben

November folyamán a NASA washingtoni székházában megbeszélést tartanak annak a júliusban lezárult vizsgálatnak az eredményiről, amely Föld körüli hajtóanyatárolók hasznosíthatóságát tanulmányozta. Ezeket távolabbi célpontok elérésére és az új nehézrakétával indítandó nagyobb projektekre használnák. Itt töltenék újra a Föld körüli pályát elhagyó űrhajókat.


A kidolgozott tervek szerint egy hajtóanyagtárolót indítanának előbb, majd egy másik rakéta szállítaná oda a hajtóanyagot az űrhajó érkezése előtt. Ez egy aszteroida küldetéshez 11-17 rakétaindítást igényelne, de 2024-ig kivitelezhető lehetne. A projekt teljes költségvetése 2012-től 2030-ig 60 és 86 milliárd dollár között mozogna. Ezzel szemben egy nehéz rakétákat használó aszteroida küldetés - egy tavalyi vizsgálat szerint - 143 milliárdba kerülne és 2029 előtt nem indulhatna el.

A hajtóanyagtárolók kockázatot is jelentenek. A folyékony hidrogén és oxigénhez hasonló hajtóanyagot nagyon alacsony hőmérsékleten kell tárolni és megfelelő szigetelés nélkül instabilak. A hajtóanyag átvétele a súlytalanságban nem egyszerű. bár ez valószínűleg megoldódna, ha az űrhajó és a rákapcsolt tároló enyhe forgása átjuttatná a hajtóanyagot az űrhajóba. Nem egyszerű dolog a kriogén hajtóanyagot kezelni a Földön, még kevésbé az űrben - mondta Eugene M. Henderson, a vizsgálatokat végző mérnökök egyike. Ennek ellenére a technikai akadályok könnyen legyőzhetők lennének.

Hajtóanyagtároló az űrben egy 1971-ben készített fantáziaképen (NASA)

A hajtóanyagtárolókról szóló vizsgálatról júliusban már tárgyaltak egy júliusi kongresszusi meghallgatáson. Akkor Charles Bolden NASA igazgató szemére vetették, hogy a vizsgálat jelentéséhez csak nem hivatalos úton jutottak hozzá és a NASA vezetése nem juttatta a döntéshozók tudomására ezeket.

Szeptemberben hozták nyilvánosságra az új nehézrakéta, a Space Launch System terveit, melynek végső változata 130 tonna terhet szállíthat Föld körüli pályára. Ellenzői szerint a drága nehézrakéta fejlesztése és működtetése a szűkülő költségvetések miatt a projekt végét is jelentheti.

New York Times: NASA Is Considering Fuel Depots in the Skies

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...