2008. november 12., szerda

A NASA befejezettnek nyilvánította a Phoenix programot

A NASA egy hét sikertelen próbálkozás után nem folytatja tovább a kapcsolatfelvételi kísérleteket a Phoenix szondával. A Phoenix utóljára november 2-án kommunikált, több nappal azután, hogy egy erős porvihar veszélyes szintre lecsökkentette a szonda energiaellátását. Az illetékesek szerint a szonda akkumulátorai lemerültek és a tél közeledtével már nem tudnak elegendő energiát nyújtani a további kutatásokhoz.


A Phoenix május 25 óta működik a Mars felszínén és eredetileg három hónapos küldetést szántak. Igy az eddig eltelt négy hónappal a küldetés sikeresnek mondható. A keringő szondák tovább kutatnak majd a Phoenix jelei után, ha mégis sikerül elég energiát gyűjtenie, de a kutatók szerint erre kevés az esély.

A Marson tomboló porviharok a marsjárókat is megviselik. A Spirit az legutóbbi hétvégén 89 watt-óra energiát termelt. Ez fele annak, amennyi normális működéshez szükséges. Hogy elkerüljék az akkumulátorok lemerülését a földi irányítók kikapcsolták a fűtőket, melyek különböző műszereket melegítenek. A mérnökök ezenkívül csütörtökig szüneteltetik a kommunikációt a Spirittel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...