2008. április 8., kedd

Hamarosan indul a GLAST

A Földről az éjszakai égbolt békésnek és mozdulatlannak tűnik, de a világegyetem a gammasugarak hullámhosszán nyugtalan és változásokkal teli hely. Gamma-sugár távcsöveket használva a csillagászok rövid, de minden másnál erőteljesebb robbanásokat figyelnek meg, melyeket gammakitöréseknek neveztek el.

Gammakitörés
Még senki nem tudja biztosra, mi okozza ezeket a kitöréseket. A leginkább elfogadott elméletek szerint két ütköző neutroncsillag, vagy egy különleges szupernova, amely hatalmas tömegű csillagok robbanásakor jön létre. Egy dolog bizonyos: a gammakitörések távoli galaxisokban, kozmológiai távolságokban történnek. Hatalmas fényességüknek köszönhetően több milliárd fényévről is megfigyelhetők. Ez segíthet a korai univerzumban végbemenő folyamatok felderítésében.

A gammakitörések nemcsak az univerzum történetét, hanem annak fizikáját is segít megérteni. De a legnehezebb elkapni egy kitörést, még mielőtt végleg eltűnik. Mindegyik kitörés hirtelen jelenik meg és gyorsan halványul el ezért igen nehéz észlelni őket. Ez nagyjából olyan, mint egy szokásos fényképezőgéppel megpróbálni elfogni minden egyes szentjánosbogár villanását egy nyári éjszakán.

A gammakitöréseket véletlenül fedezték fel a hidegháború idején. Éveken keresztül szinte semmit nem sikerült kideríteni róluk, ezért a NASA úgy döntött, épít egy nagy űrteleszkópot, ami gamma tartományban feltérképezi az egész égboltot. Az 1990-es években a Compton Gamma-sugár Obszervatórium (CGRO) több mint 400 új gamma-sugár forrást fedezett fel és 2704 gammakitörést figyelt meg. Legfontosabb eredményként a CGRO kiderítette, hogy a gammakitörések nem a Tejútrendszerben hanem nagyon távoli galaxisokban következnek be.

GLAST
Hogy ilyen hatalmas távolságról is látni lehessen őket, a robbanások valószínűtlenül erőteljesek kell legyenek. Bizonyos szempontból ez nem volt meglepetés. A gammasugarakat nagyon nagy energia hozza létre. Míg a látható fény fotonjai 2-3 eV energiával rendelkeznek, addig a gamma fotonok több mint 10 GeV-al. Földi teleszkópokkal megfigyeltek már erősebb gammasugárzást is (több ezer GeV).

2008. májusában a NASA elindítja a GLAST (Gamma-Ray Large Area Space Telescope) űrteleszkópot, hogy megfigyelje ezeket a nagyenergiájú sugárzásokat. A GLAST főműszere, a LAT (Large Area Telescope) minden eddiginél nagyobb hullámhosszon fog gammakitörések után kutatni. Tervek szerint évente 50-nél több kitörést fog részletesen megfigyelni. Közben egy másik műszer, a GBM (GLAST Burst Monitor) alacsonyabb energián figyeli az égboltot. A két műszer ezeknek a kitöréseknek a teljes energiatartományát lefedi majd, 10 ezer eV-tól 100 GeV-ig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...