2016. május 3., kedd

Az ExoMars rover indítása két évvel elhalasztva

Az európaiak és az oroszok közös megegyezéssel két évvel elhalasztották az ExoMars rover indítását, technikai nehézségek miatt, 2018-ról 2020-ra. Ez egy teljesen normális dolog egy olyan projekt esetében, amelynek céljait tekintve egyik félnek sincs korábbi tapasztalata.




Ennek kapcsán jutott eszembe az ESA igazgatójának rendszeresen előtérbe kerülő, nagyratörő tervei a nemzetközi holdbázissal kapcsolatban. Ehhez hasonló, minden konkrétumot és realitást nélkülöző tervek bejelentése az utóbbi években csak az oroszokra volt jellemző. Úgy látszik, tanulunk egymástól. Amíg egy leszállóegység Marsra való eljuttatása nem válik rutinná, addig a fenti űrterveket nem nagyon szabad komolyan venni.

Az amerikaiak lehetnek talán az egyetlenek, akik meg tudnák ezt tenni, bár ott nem is annyira a technikai akadályok, mint a politika az ami keresztbe tenne. Az Insight szondát azért nem lehet ezzel kapcsolatban felhozni, mert ott csak egyetlen műszer, a francia építésű szeizmométer problémája okozta a halasztást, míg az ExoMars esetében úgy az európai, mint az orosz fél komoly műszaki problémákba futott bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...