2014. június 18., szerda

Elon Musk megint túlzottan optimista

A SpaceX alapítója szerint 2026-ra az emberiség elérheti a Mars felszínét. Csak két rövid megjegyzés.



Tíz év múlva a Marson lehetünk:
A civil űrrepülés és az elektromos autók úttörőjeként elhíresült, az igazi Vasembernek is nevezett Elon Musk szerint már következő évtizedben mód nyílik arra, hogy emberes űrutazások induljanak a Marsra. „Teljesen biztos vagyok abban, hogy 10-12 év elég lesz arra, hogy az első ember eljusson a Marsig, de hosszú távon igazából az lenne a fontos, hogy önfenntartó város létesüljön a bolygón” – nyilatkozta Musk a CNBC-nek.

Elon Musk sokmindent elért már és még sokmindent el fog, de élve a Marsot 2026-ra biztos nem. Ahogy Dennis Tito sem fogja 2018-ban megközelíteni. A NASA nem hiába csak a 2030-as évek végétől tartja reálisnak a marsrepülést, és azt is csak bizonyos feltételek mellett.

Szerinte a SpaceX nevű űrvállalat elsődleges célja az emberi faj túlélésének biztosítása. Musk úgy véli, hogy az ember egyetlen lehetősége, hogy képessé váljon a Földön határain túlra is költözni, különben előbb-utóbb egészen biztosan elpusztítja magát egy olyan katasztrófasorozattal, amit a saját tevékenységünknek köszönhetünk majd.
Szép célok, de hosszú távon a SpaceX is csak a profitért fog dolgozni, a kezdeti lelkesedés elmúlta után. És ez így lesz rendjén. Egy magánvállalkozásnak nem posztja megmenteni az emberiséget, az maradjon a kormányzat dolga.

2 megjegyzés:

  1. Arra számítottam, hogy konkrét műszaki–technológiai–tudományos kifogásokra alapozva óhajtod megközelíteni a problémát, de ne haragudj, a SpaceX profitorientáltsága nagyon finoman szólva nem érv. Ilyen alapon akkor Bill gates is hagyná a fenébe a masszívan „veszteséges” védőoltás-kampányát, nemde? és hagyná a „kormányzatra”, hehe. Ha ennyi pénzem lenne, mint Elon Musknak, valószínűleg engem sem érdekelne, hogy milyen anyagi vonzatai vannak az álmaim megvalósításának.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 1. Jól mondtad, Bill Gates védőoltás-kampánya és nem a Microsoft-é.
      2. Egy egészséges társadalomba nem a milliárdosok dolga a védőoltások bíztosítása.
      3. Egy védőoltás-kampány anyagi-technikai vonzata nem hasonlítható össze egy marsrepülésével. Nem véletlenül a különböző országok csak nemzetközi együttműködés keretében tartja megvalósíthatónak.
      4. Belemehetünk a műszaki–technológiai–tudományos kifogásokba is, mert van belőle elég: sugárzás kivédése, fedélzeti- és életfenntartó rendszerek hosszú távú megbízhatósága, egy rakás új űreszköz kifejlesztése, egy marskolónia önfenntarthatóságának bíztosítása. Mindez ma még nem elérhető, és egy magáncégnek túl nagy falat.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...