2011. november 26., szombat

Mars Science Laboratory: Indítás

Elindult a Mars felé a NASA Mars Science Laboratory (MSL) küldetése a Curiosity nevű marsautóval. Az indításra Cape Canaveralből került sor 2011. november 26-án 15:02 GMT-kor egy kétfokozatú Atlas-5 rakétával. A 2.5 milliárd dolláros Mars Science Laboratory várhatóan 2012. augustusban száll le a Marson.

A Mars Science Laboratory indítása (Spaceflightnow)


A marsi indítás ablak november 25. és december 18. között tartott. Az Atlas-5 előbb alacsony földkörüli pályára (102 x 201 km, 34,8º) helyezte a szondát, majd a felső fokozat második begyújtásával második kozmikus sebességre gyorsította, amivel elhagyhatta az alacsony pályát. A szonda és a szállító fokozat 44 perccel a start után vált le a Centaur végfokozatról. 567 millió kilométeres bolygóközi repülés következik. Az első pályamódosítást két hét múlva lesz. A következő hetekben ellenőrzik a fedélzeti rendszereket és műszereket.

A Mars Science Laboratory bolygóközi konfiguraciója

Az Atlas-5 az 541-es konfigurációval repült, ami a hordozórakéta 5 méter átmérőjű orrkúpját, a 4 szilárd hajtóanyagú gyorsító fokozatot és az egy hajtóművel rendelkező Centaur felső fokozatot jelöli. Ez volt az 541-es első repülése.

A Mars Science Laboratory és az Atlas-5 fokozatai

Az Atlas-5 hordozórakétát 2002-ben állították üzembe. Az elsőt 2002. augusztus 21-én indították Cape Canaveralból, pályára állítva az Eutelsat Hot Bird 6 kommunikációs műholdját. A rakétákat a Cape Canaveral-i 41-es indítókomplexumból és a Vandenberg űrközpont 3W indítókomplexumából indítják. Ilyennel indították a Mars Reconnaissance Orbitert, a New Horizonst és legutóbb idén nyáron a Juno űrszondát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...