2007. december 17., hétfő

Eltűnt üstökös

A Tempel üstökös meglátogatása után a NASA úgy döntött, a Deep Impact szondával további üstökösök után kutat. Első célpontnak egy közeli égitestet, 85P/Boethin üstököst szemelték ki, amelyet korábban már két alkalommal is megfigyeltek (1975-ben és 1986-ban). Miután a szondát megközelítő pályára helyezték, az üstökösnek nyomát sem találták.

Néhány csillagász szerint az valószínűleg megsemmisült, mikor legutóbb, 1997-ben elrepült a Nap mellett. Egy másik sokkal valószínűbb elmélet szerint az üstökös a Nap megközelítésekor több darabra hullott, a darabok pedig teljesen más pályára sodródtak.

A küldetésvezetők korábban már figyelembe vették azt a lehetőséget, de a előrejelzett közelsége miatt vállalták ezt a kockázatot. A megváltozott terv szerint a szonda december 31-én a Föld gravitációs terét kihasználva elindul a Hartley 2 üstökös irányába. Repülés közben a Deep Impact öt olyan csillagot is megfigyel, amely ismert bolygóval rendelkeznek. A Hartley 2-t 2010. október 11-én közelíti meg nagyjából 1000 km távolságra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...